Expertiza merceologica este utilizata pentru cercetarea si clarificarea unor probleme contraversate sau litigioase pe care le ridica practica comertului cu marfuri alimentare sau nealimentare. Ea are ca obiect stabilirea exacta a calitatii reale a loturilor de produse din punct de vedere static sau dinamic in relatie cu conditiile cauzele, locul si imprejurarile care au generat abateri de la calitatea prescrisa si de la calitatea contraactuala in timpul fabricatiei sau circulatiei lor tehnice.
Expertiza merceologica poate fi efectuata pentru stabilirea identitatii stirii si calitatii produselor la livrare in timpul transportului al depozitarii sau introducerii in consum precum si pentru elucidarea unor aspect privind natura si calitatea ambalajului ,cantitea produselor sau structura lor sortimentala . Dupa cum se constata in practica economica expertiza merceologica este necesara in toate cazurile in care se pot da interpretari diferite unor problem de cea mai mare importanta pentru comercializarea unui produs.
Indiferent de obiectivele urmarite expertiza merceologica nu trebuie sa fie o inregistrare mecanica de fapte si trebuie sa contribuie active efiecient in directia imbunatatirii continue a calitatii marfurilor , trebuie sa ajute la inlaturarea cauzelor care provoaca degradarile si avarierea marfurilor, in timpul transportului si depozitarii. In aceasta consta defapt cararacterul activ al expertilor merceologi care in activitatea lor practica intilnesc nemijlocit aspect negative ale circuitului tehnic al marfurilor, pe care nu numai sa le sesizeze , dar au si competenta de a sugera solutii tehnice apte de a fi recomandate official de organele de drept.
Obiectul expertizei merceologice, este stabilirea exacta a calitatii reale a loturilor de produse in relatie cu conditiile cauzele si imprejurarile care au generat abateri.
Obiectivele concrete ale unei expertise merceologice pot fi unu sau mai multe din urmatoarele aspecte:
- Indentificarea unui produs sau a unui lot de produse.
- Stabilirea calitatii unui produs si a concordantei acesteia cu normele tehnice
- Aprecierea masurilor in care calitatea unui produs a suferit modificari in raport cu starea initiala si reconstituirea calitatii initiale a produsului
- Stabilirea cauzelor care au determinat abaterea calitativa a unui produs inclusiv problemele create de eventualele ambalaje necorespunzatoare.
Expertiza se poate dispune si pentru stabilirea concordantei sau a lipsei de concordanta intre sortimentul livrat si cel contactat, respectiv al concordantei dintre sortimentatie si cerintele consumatorilor. Expertiza merceologica se efectueaza pe parcursul sau la incheierea circulatiei tehnice a loturilor de marfuri , de la producator la consumator dar poate sa se extinda si la bazele anterioare , cum sunt: procese de fabricatie , sau de certificare.
Expertiza merceologica presupune o verificare retractiva a calitatii marfurilor , reconstituirea faptelor atit din etapele circulatiei marfurilor, cit si daca este necesar din fabricatia lor .
Metode de investigare:
Dupa cum rezulta din obiectul sau , expertiza merceologica presupune o verificare retractiva a calitatii marfurilor, a calitatii acesteia. Realizarea acestei obiective impune utilizarea unei metodologii specifice de investigatie formata din metoda istorica, metoda observatiei si experimentului, si metoda statistica.
- Metoda istorica este folosita pentru reconstituirea pe cale deductiva a pricipalelor fapte intervenite in diferite moment ale evolutiei in timp si spatiu a unui produs , fapte care au generat unele modificari calitative negative. Acesta permite cunoasterea naturii si intensitatii transformarilor suferite de produs pe acest parcurs, transformari care pot influenta negativ calitatea produsului .
- Metoda observatiei si experimentului- constituie sursa cunoasterii stiintifice a calitatii marfurilor. Observatia se executa astfel incit sa fie repetabila sis a poata fi reconstituita teoretic. Experimentul trebuie sa fie reproductibil. Observatia si experimentul constituie aproape in exclusivitate treapta senzoriala a cunoasterii formind baza si izvorul cunoasterii stiintifice in general si in cazul expertizelor a cunoasterii calitatii marfurilor. Observatia este stiintifica daca se poate repeat in conditii naturale si poate fi reconstituita pe cale teoretica sau deductive. EXperimentul stiintific se deosebeste de observatie in esenta prin aceea ca factul, fenomenul , procesul studiat este provocat in conditii date farmitind astfel reproductivitatea lui. Evident, experimentul implica si alte forme ale cunoasterii teoretice, cum sunt: abstractia , analiza, analogia, sinteza si rationamentul. Marfa atit ca obiect cercetat la un moment dat cit si ca obiect entitate sau lot aflat in raporturi determinate cu mediul ambient in timp si spatiu, isi dezvaluie proprietatile prin utilizarea metdei observatiei si experimentului . In expertiza merceologica se utilizeaza metode de examinare organoletica (analiza senzoriala), metode de analiza fizica , fizico-chimica, si intrumentala , metode chimice de analiza, metode de analiza microbiologica.
- Metoda statisticii- este utilizata in expertiza in scopul prelucrarii atit a multimilor de date obtinute prin observatii si experiment cit si a datelor obtinute in diferite etape a investigatiilor. Ea permite expertului sa identifice si sa elimine erorile de masurare a unor caracteristici de calitate, sa evalueze cu calitatea loturilor de produse plecind de la rezultatele obtinute pe esantioane diminuind in acelasi timp subiectivismul aparut in aplicarea unor metode organuleptice de analiza.
Comentarii
Trimiteți un comentariu