Procedura si metodologia efectuarii expertizei merceologice


Admiterea si dispunerea expertizei- este atributul organului judiciar pentru expertiza judiciara si a unui organ administrativ pentru expertiza extrajudiciara. Expertiza ca mijloc de proba aceasta trebuie sa fie necesara adica sa existe necesitatea consultariI unui specialist pentru dovedirea unor imprejurari si pe de alta parte expertiza trebuie sa fie concluventa adica, sa poate elucida anumite imprejurari care sa usureze solutionarea corecta a cauzei. Expertiza judiciara are un caracter facultative ceea ce inseamna ca organul judiciar este acela care apreciaza daca in speta respectiva efectuarea expertizei este necesara si concludenta( care convinge) , deci admisibila .
Dispunerea efectuarii expertizei si stabilirea obiectivelor acesteia este punctul de plecare in derularea expertizei. Expertiza admisa si dispusa principalele etape care se parcurg in cursul ei sunt:
  1. Acceptarea expertizei
  2. Investigarea obiectului expertizei.
  3. Intocmirea raportului de expertiza
  4. Analiza acestui raport si daca este cazul efectuarea suplimentului de expertiza sau a unei noi expertizei.
1) Acceptarea expertizei- este etapa in care expertul primeste de la organul care l-a imputernicit obiectivele expertizei. Cu aceasta ocazie ia cunostinta de actele existente la dorsar, poate cere explicatiI suplimentare si sa faca obiectii cu privire la termenul care ia fost fixat.

2) Pregatirea expertizei expertul trebuie in aceasta etapa sa aprofundeze obiectivele expertizei si sa inteleaga correct si sensul pe care trebuie sa le rezolve . Pregatirea se realizeaza printr-o documentare rapida si cuprinzatoare . Pentru a orienta investigatiile intr-o directie corecta , expertul trebuie sa studieze documentele litigiului stabilind pe baza lor puncte de reper, necesare inceperiI investigatiilor. Pregatirea corecta contribuie la alegerea caii celei mai potrivite pentru derularea expertizei si evitarea unor investigatii colaterale consumatoare de timp si efort. Principalele faze ale documentarii din etapa de pregatire sunt:
  • Cunosterea istoricului litigiului si stabilirea cronologiei faptelor. In aceasta etapa- expertul se informeaza din documente cu privire la modul imprejurarile, locul si momentul in care au avut loc evenimentele care au produs vicierea in cauza a calitatiI produselor. Pe baza informatiilor cuprinse in documentele studiate expertul stabileste cronologia evenimentelor si precizeaza etapele in circulatia tehnica sau din fabricatia produselor respective care sunt efective a fi la orginea vicierii calitatii urmind ca acestea sa faca obiectul prioritar . In scopul cunoasteriI ISTORICULUI litigiului expertul studiaza documentele litigiului existente la dorsar. Principalele documente pe care expertul le foloseste in aceasta etapa sunt cererea si actionarea in litigiu de catre reclamant si documentele . Cunoasterea istoricului litigiului si a cronoligiei faptelor ii permite expertului nu numai sa organizeze momentul si locului in care s-au produs vicierile in cauza ale produselor ci si sa stabileasca un plan de desfasurare in continuare a expertizei , pe baza informatiilor pe care le obtine in cursul documentarii expertul poate sa depaseasca sfera initial a obiectivelor care au fost stabilite de instanta dar numai in cazul unei necesitati strivente si numai cu acordul instantei.

  • Studierea documentelor operative- documentele operative ale caror studiu este necesar in expertiza marfurilor sunt :
  1. documentele contractuale ale realtiei dintre furnizori si beneficiairi si anume contractul si anexele la contract sunt:
a)graficele de livrari precum si corespondenta legata de derularea contractelor.
b)documentele de livrare –primire si anume avize de experdiere , facturi , procese verbale de enfodie
c) documente de transport- cum sunt scrisoare de trasura, foaie de parcurs.
d)documente care atesta calitatea de produs- certificat de calitate, bulletin de analiza, certificate de stare sanitara, sanitar- veterinara, si fito-sanitara.
Principalele informatii care rezulta din studiul documentelor operative sunt:
  1. Existenta sau apsenta tuturor documentelor care trebuie sa insoteasca marfa si existenta tuturor mesiunilor obligatoriu de aceste documente.

  1. Locul si timpul diferitelor etape ale pietii produselor .…al sosirii la destinatie, al manipularii pe parcurd, al efectuarii de analize.

  1. Conditiile si intineralul miscarii marfii pina la constatarea vicierii.

  1. Starea cantitativa si calitativa a marfiI pe parcursul fabricatiei si circulatiei.

  • Expertul studiaza actele si documentele care reglementeaza calitatea marfurilor care fac obiectul litigiului. Masura in care marfurile care fac obiectul litigiului satisfac cerintele de calitate convenite prin contract rezulta prin comparare atit cu prevederile contactuale in privinta calitatii cit si cele normative privind calitatea marfurilor. In aceasta se consulta in primul rind standartele dar si caietul de sarcini tehnice pentru unele produse din comertul international, certificate de conformitate de timp , respectiv de omologare. Deasemenea se studiaza dupa caz normative de specialitate care reglementeaza aspecte specifice de calitate:
- normative sanitare
- normative sanitar veterinare
- fitosanitarea de proctectie a mediului
- de protective a securitatiIi consumatorului.
In acest context se mai iau in consideratie prescriptiile privind marca de fabrica , marca de calitate si monstrele etalon.

  • Documentarea biografica – creaza o imagine privind modul in care problema in cauza este tratata in literature de specialitate ofera analogii si posibilitati de comparare si ajuta la evitarea unor intrepretari eronate. Documentarea biografica s eimpune in expertize care cuprind inverstigatii experimentale. Drept material biographic se folosesc lucrari stiitifice universal recunoscute ca tratate enciclopedii, monografii studii si cercetari.
3. Investigarea obiectului expertizei- este etapa in care se stabilesc faptele si imprejurarile care au produs beneficiere marfii. Activitatea de desfasoara dupa un plan de actiune intr-o succesiune logica a actiunilor. Expertiza se extinde pe intreaga circulatie tehnica a marfii . CIrculatia tehnica cuprinde perioada de miscare a marfii din momentul preluarii de la furnizor pina la vinzarea catre consumator. Timpul de derulare a circulatiei tehnice poate fi citeva ore sau citiva ani . In acest timp au loc operatiuni tehnice ca transportul depozitarea pastrarea sortarea ,preambalarea, portionarea, care pot afecta calitatea ei.
Operatiunile tehnice se desfasoara intr-o veriga sau in mai multe verigi expertizei revenindu- isarcina sa gaseasca si sa cerceteze veriga probabila de aparitie a vinderii marfii. Investigatia recurge in sens invers , in raport cu sensul circulatiei tehnice si porneste de la momentul depistarii vicierii produsului. Schema de investigare pina la sursa vicierii pentru o circulatie tehnica completa a marfurilor se reprezinta in principiu astfel:
  • Comertul cu amanuntul transport comertul cu ridicata transport depozittaretransport productie
Astfel se procedeaza si in cazul produselor care se obtin produsele printr-un lant de fabricatie in care produsul unei intreprinderi este material prima pentru urmatoarea asa cum este de exe: sirul de produse griu.
La aparitia unor vicieri ale produsului finit, a ultimei fabricatii expertiza va porni de la aceasta si ca continua daca nu s-a gasit sursa vicierii cu tehnologia ultimei fabricatii cu materia ei prima cu tehnologia penultimei fabricatii pina la gasirea locului momentului si cauzei deprecierii calitative.
Pe parcursul investigarii circulatiei tehnice a marfii poate fi necesara colaborarea cu expertii de alta specialitate . De exemplu: expert contabil sau expert sanitar. Totusi planul pe care si-l intocmeste expertul trebuie sa cuprinda numai probleme pe care le rezolva personal, iar aprecierile sale trebuie sa se bazeze exclusive pe constatari personale. Deasemenea, informatiIle furnizate de persoanele care a participat la operatiile legate de circulatie tehnica a marfii trebuie limitate ca importanta de garantia obiectivitatii lor. In aceasta etapa expertiza impune verificari de documenete cum sunt: evidente primare , evidente contabile, registre de fabricatie, registre de analize . Verificarile documentelor care insotesc marfa premerg deobicei verificarile tehnice si cele deterent ele farmitind stabilirea cu aproximatie a locului deficierii.

InvestigatiIle pe terent furnizeaza date si informatii cu forta probanta deosebita, de aceea sunt surse de documentare din cele mai importante. In cazul investigatiilpor pe teren se verifica acte originale, se observa locul unde s-a produs vicierea produsului, se prevederea probe si se executa similari si reconstituiri , se culeg declaratii ale persoanelor implicate in producer sau ciruclatia marfurilor in cauza. Investigarea prin teren a obiectului expertizei cuprinde urmatoarele etape:
  1. Procedura investigatiIlor- se refera la modul in care se stabileste contractul dintre expert si parti si consta in convocarea scrisa a partilor termenul de comunicare, si existenta imputernicirilor atit pentru expert cit si pentru delegatii partilor. Convocarile verbale nu au valabilitate. Prin convocAREA scrisa expertul invita imputernicitii partilor pentru ca acestea sa colaboreze cu expertul la investigatiIle pe teren. Invitatia precizeaza locul , data, ora, si durata investigatiIlor , expertii poate solicita partilor sa-I transmita documente sau copie ale acestora necesare in cursul investigatiilor.

  1. Investigatia proriu-zisa- investigatia se refera la diferite aspect:in functie de etapa vietii marfii, care se supune cercetarii sau de locul unde se presupune ca isi are origine vicierea calitatii. In cazul unei intreprinderi producatoare se verifica:
  • Documentele privind cantitatea si calitatea materiei prime.
  • Regsitrul de fabricatie si cel de analize
  • Balanta de material
  • DOcumentele privind asigurarea calitatii si in cadrul acesteia modul de efectuare a controlului de calitate.
In cazul unei intreprinderi comerciale se verifica
  • Actele de receptie si registrul de analize.
  • Registrul de stare calitativa
  • Resgistrul de stare calitativa a marfurilor depozitate
  • Documente operative
In toate cazurile convorbirile expertului , cu persoanele care au participat la efectuarea unor operatii sau au fost martori la acestea, se contra-semneaza sub forma de minute semnate de participant sau sub forma de declaratii scrise. Deasemenea daca este cazul se recolteaza probe impreuna cu reprezentantii partilor , probe care se supun analizei.
  1. Contrasemnarea rezultatelor investigatiilor pe teren- dupa incheieirea investigatiilor pe teren constrasemnarea rezultatelor se face intr-un document semnat de toti participantii . In document se contrasemneaza locul, data si durata investigatiei, participantii si calitatea lor, continutul investigatiilor , opiniile imputernicitilor partilor fata de cele constatate, obligatiei partilor de a furniza la un termen a unor informatii sau a altor acte. In document nu se consemneaza opinia , intrepretarea sau concluziile nici chiar partiale ale expertului. In aceasta faza a expertizei, el ear fi premature.
La documentul intern se anexeaza toate materialele solicitate de catre extern precum si un ofis al acestuia.
4. Elaborarea raportului de expertiza- rezultatele investigatiilor se concretizeaza in raportul de expertiza care se inainteaza in termenul stabilit , organului care a dispus , efectuarea expertizei. (cu 5 zile inainte de a se analiza procesul instantei. Raportul de expertiza nu se rezuma la enumerarea concluziilor la care s-a ajuns si in raport se redau pe scurt dar complet si etapele parcurse pina la concluzii, metodele de cercetare utilizate , constatarile si modul de interpretare a datelor obtinute. Raportul de expertiza nu trebuie sa contina trimiteri la lucrari inafara dorsarului , desi expertul este liber in formarea opiniei sale , raportul sau nu poate reflecta pareri arbitrale si trebuie sa se incadreze in prevederile actelor normative, care reglementeaza domeniul in cauza. Expertul este raspunzator pentru datele cuprinse in raport de aceea de exemplu analizele de laborator trebuie sa fie efectuate pe un numar cit mai mare de probe, de laboratoarele autorizate in acest scop, dotate cu aparate si metode de precizie adecvate. Expertiza trebuie astfel condusa si raportul de expertiza trebuie astfel conceput si formulat incit acesta sa aiba o tinuta corespunzatoare sa fie clar, si concis. Afirmatiile expertului cuprinse in raport trebuie bine argumentate si exemplifcate. Si ele nu trebuie sa contina date necomportate sau in contradictie. Elaborarea raportului expertiza se face cu respectarea unor reguli de procedura de forma si de continut:
  • Reguli procedurale si de forma.- Raportul de expertiza se redacteaza in mai multe exemplare, datelor grafiate, fiecare semnat si parafat (stampila) de expert pe fiecare pagina si la final .Din care primul se depune la instanta sau organul care a dispus expertiza la partile in litigiu. In raportul de expertiza nu se admit greseli, corectari. Raportul de expertiza trebuie depus in termen lung fixat de instanta care este de regula cu 5 zile inainte de data judecarii litigiului respectiv. PIna la momentul predarii lui , raportul de expertiza are un caracter secret.
  • Drepturi de continut- raportul de expertiza este un act redactat pe sectiuni. Respectarea structurii pe sectiuni si a continutului acestuia asigura claritatea expunerii si accesebilitatea documentului pentru toti cei interesati. Sectiunile raportului si continutul lor este:
- preambulul:cuprinde prenumele, numele , profesia si calificarea sa. adresa instanta sau organul care la numit si numarul dorsarului.
- scurt instoric al litigiului:cuprinde numele sau denumirea partilor,- reclamantul si piritul cu adresele exacte, succesiunea cronologica a principalelor elemente , puncte de reper ale litigiului. In aceasta sectiune mai sunt cuprinse daune si perioadacind sau constatat aceste daune precum si interpretarea partilor in raport cu problemele litigiului. Se precizeaza daca sau mai efectuat expertize privind cazul respectiv.
-obiectul expertizei- este sectiunea , in care se redau obiectivele stabilite de instanta formulari imprejise , oferind ocazia ca partile sa conteste raportul pe considerentul ca s-ar baza pe constatari neconcludente sau chiar pe o cercetare efectuata intr-o directie gresita.
-procedura investigatiilor- se refera la numele si calitatea imputernicirilor , pe felul documentelor de imputernicire, legalitatea invitarii partilor, felul investigatiilor efectuate de fata cu partile si modul in care au fost consemnate subsemantura expertului rezultatele acestor investigatii.
-Constatarile expertizei: redau date din dorsarul litigiului si rezultatele investigatiilor expertilor . Datele neconcordante care provin din diferite surse se contrasemneaza ca atare , se analizeaza comparativ si se stabileste astfel de ridicitatea lor. Rezultatele se expun in ordinea aparitiei lor, se descriu exact si se interpreteaza , se acorda atentie stabilirii cu exactitate a cauzelor care au generat vicierea marfii focul defapt al expertizei. Deasemenea trebuie interpretate eventualele anomalii care apar pe parcursul expertizei si trebuie sa dea solutii pentru preintimpinarea repetarii lor , prin cele de mai sus aceasta sectiune este una din cele mai importante din raportul de expertiza.

-Concluziile raportului de expertiza- cuprind raspunsurile concise la obiectivele impuse de instanta intre concluzii se consemneaza raspunderile tehnice legate de vicierea in cauza , stabilite in cursul investigatiei , dar nu se ataca aspectul juridic al problemei. Concluziile trebuie sa fie obiective si corecte.Cerinte care s erealizarea pe baza cunostintelor profesionale si a independentei in raport cu partile a expertului si pe baza respectarii drepturilor partilor in legatura cu desfasurarea expertizei.

-Anexele raportului de expertiza- constau din documente care se pot ataca raportului pentru a sustine concluziile formulate. Anexele sunt cuprinse obligatoriu intr-un borderou si pot fi documente si acte suplimentare depuse de parti, buletine de analiza fotografii si fotocopii , probe ale caror continut nu au putut fi integrat in raport. Planuri ale unuor depozite scheme de amplasare a marfii. Borderoul de anexe trebuie sa existe si in copiile raportului de expertiza , premise partilor in litigiu.
5. Analiza raportului de expertiza- dupa ce raportul de expertiza este pus la dispozitia partilor in litigiu, acesta este analizat de specialistii partilor din punct de vedere juridic, merceologic , contabil, astfel incit sa existe elementele necesare, formularii eventualelor obiectiuni in fata instantei.
Analiza merceologica, in special al actiunilor privind constatarile si concluziile ,efectuat de economistul de comert, spcialistul fiecarei parti in domeniul circulatiei tehnice a marfurilor stabileste masura in care autorul raportului de expertiza a procedat corect si complet pentru elucidarea obiectivelor trasate de instanta. Daca in urma studierii de catre instant sau de catre parti a raportului de expertiza apar neclaritati se pot cere clarificari suplimentare pe care expertul le poate furniza verbal sau in scris sub forma de “completare”la raportul de expertiza. Daca apar obiectiuni al uneia sau ale ambelor parti in litigiu, instant il oblige pe expert sa analizeze obiectiunile si sa raspunda in scris sub forma de “note scrise”.
6. Efectuarea suplimentului de expertiza- uneori dupa depunerea raportului de expertiza partile sau instanta pot constata aparitia de noi probleme ale littigiului, care impugn investigatii suplimentare din partea expertului , in astfel de situatii instant poate ordona obiective suplimentare pentru expetiza.
7. Efectuarea unei noi expertiza- in cazul in care raportul de expertiza este contraversat sau expertiza a fost anulata ca urmare a incalcarii unor dispozitii legale da catre expert se poate dispune efectuarea unei noi expertize. Noua expertiza- are aceleasi obiective ca si expertiza initiala si este efectuata de regula de alti experti . Raportul de expertiza care s eintocmeste in urma noii investigatii are structura si continutul descrise anterior cu precizare ca suplimentar se ia pozitie fata de raportul initial de expertiza.

Comentarii