Proprietăţile mecanice ale corpurilor


Se rferă la comportarea mărfurilor la solicitări exterioare. Aceste proprietăţi constituie un element esenţial în alegerea destinaţiei diverselor materiale. Proprietăţile mecanice sunt determinate de proprietăţile materiei prime şi de influenţele proceselor tehnologice de prelucrare şi de finisare a materialelor.
Comportamentul tipic al diverselor materiale la cele mai importante solicitări mecanice evidenţiază trei stadii. 1) deformarea elastică, respectiv dispariţia totală imediată (elasticitate) sau întârziată (vâscoelasticitate) a unei deformări la încetarea solicitării. 2) deformarea plastică, respectiv deformarea remanentă, chiar după încetarea solicitării. 3) ruperea, respectiv separarea materialului solicitat ca urmare a extinderii fisurilor microscopice.
Modurile de comportare la aceste solicitări se numesc generic rezistenţe, existând şi denumiri cu semnificaţii particulare: rezilienţa (proprietatea de a suporta solicitări mari şi de scurtă durată – şocuri – la încovoiere), duritatea (rezistenţa la compresiune punctiformă).
a) rezistenţa la rupere prin întindere – este una din cele mai importante proprietăţi mecanice. Diagrama tesniune – alungire permite evidenţierea şi calcularea urmtoarelor mărimi specifice: rezistenţa specifică la rupere, limita de curgere, alungierea la rupere.
b) duritatea – este pentru majoritatea materialelor cea mai importană caracteristică mecanică; se determină prin mai multe metode şi după mai multe scări, specializate diferitelor structuri: materiale organice, materiale anorganice, metale etc. Scara Mohs este o scară universală, cuprinzând 10 trepte de duritate, echivalente durităţilor a 10 structuri:
1. talc
2. sare (gips)
3. calcit
4. fluorină
5. apatită
6. feldspat
7. cuarţ
8. topaz
9. corindon
10. diamant
Proprietăţile mecanice sunt hotărâtoare în privinţa stabilirii destinaţiei materialelor – ca de exemplu duritatea la materialele pentru scule aşchietoare, rezistenţa la flexiuni repetate la pieile pentru feţe de încălţăminte etc.
De asemenea prorpietăţile mecanice prefigurează durabilitatea produselor, îndeosebi la produsele tehnice. Durabilitatea reprezintă capacitatea unui bun de menţinere a proprietăţilor iniţiale un timp cât mai îndelungat, în condiţii de utilizare normală. Durabilitatea caracterizează deci bunurile de folosinţă îndelungată, în perioada de exploatare.

Comentarii