Surse de litigii generatoare de expertiza

Surse de litigii generatoare de expertiza
Cele mai multe litigii in solutionarea carora se apeleaza la expertiza merceologica, au ca obiect calitatea produselor si anume substituirea de naturarea de inlocuire si de precierea calitativa dar si pierderile in circuitul tehnic al produselor.
Litgiile privind calitatea produselor pot avea ca principale surse urmatoarele:
  • Substituirea de produs- care consta in livrarea unor produse cu aceleasi destinatie si pret cu produsele contractate , dar care au indici de calitate diferiti. Documentele la care sau facut referire in contract se asimileaza cu substituirea de produs si livrarea de loturi etrologene care contin produse din sarce diferite si caracteristici de calitate diferite, incadrarea grasita a unui produs de la un model la altul, livrarea de loturi cu alti indici de calitate decit cei inscrisi in buletinele de analiza si certificatele de calitate.


  • Denaturarea produselor- consta in fabricarea si comercializarea unor produse ale caror caracteristici nu corespund valorilor prescrise si nu sunt in concordanta cu pretul. In categoria de naturarii produselor,se incadreaza urmatoarele:
  1. Modificarea retetei de fabricare- care consta de regula in diminuarea proportiei unor component valorosi si costisitori in favoarea unor mai ieftini cu scaderea nivelului calitatii. Modificarea retetei de fabricatie a unui produs omologat , fara o baza legala se sanctioneaza conform legii .
  2. ABATEREA DE LA TEHNICA DE FABRICAŢIE- reprezintamodificarea modului in care se executa unele faze tehnologice sau chiar in renuntarea la unele faze , ceea ce are implicatii negative asupra produsului.
  3. Claficarea produselor- modul de modificare a valorii de intrebuintare a unui produs in scop granduos , sunt fregvente falsificarile in fabricarea prosuselor din alte mateerii prime de regula de calitate inferioara fata de cele prescrise prin inlocuirea unor componenti valorosi , cu substante inactive sau chiar daunatoare, prin extragerea unor componente naturale ale unui produs.
  4. Inlocuirea unor produse- prezentarea unor sintetice dret produse naturale in vederea obtinerii unor profituri neconvenite ca urmare a diferentei de pret.
  5. Deprecierea calitativa
A)totala – cind produsul trebuie scos din uzde poate produce in oricare din cazurile si eta
b) parţiala- cind produsul se poate utiliza dar cu mai putina eficienta decit in starea initiala. Deprecierea se poate produce in toate etapele tenice a produsului incepind cu fabricatie şi pina la cumparator , dar transportul si depozitarea sunt etape care produc cele mai fregvente deprecieri calitative ale produsului.
Litigiile privind pierderile in circuitul tehnic pot sa fie urmare a unor scaderi ale masei produselor datorita modificarii unor parametri: umeditatea si temperatura a altor perisabilitaţi sau pot sa fie cauzate de creşterea procentului de produs necoresponzator peste limitele admise.

Localizarea sursei litigiului se face ţinînd cont de etapele pe care le parcurge marfa în circuitul tehnic:
  1. Livrarea produselor – poate fi sursa de litigiu ca urmare a livrarii unor produse necorespunzatoare din punct de vedere calitativ a livrarii altor sortimente decit cele contractate a livrarii unor loturi eterogene provenite din şarjă diferite şi a livrarii produselor fara documente legale.
Un caz special îl constituie livrarile în comerţul internaţional prin faprul ca aceste livrari se supun pe linga condiţiile contractuale şi condiţiilor legislative internaţionale şi din ţara de destinaţie precum şi cutumelor cu putere de lege pe tot traseul tehnico economic al produsului. De asemenea transportul pe mari distanţe în condiţii grele care pun probleme în privinţa asumării şi transferului de responsabilitate, constituie o problema speciala în cazul litigiului.

  1. Transportul poate produce vicierea – pri utilizarea unor mijloace sau ambalaje necorespunzatoare. Ambalarea neadecvata a produselor, manipularea neadecvată şi prin eterogenitatea calitativa a loturilor de marfă. Leget de transport o sursa de litigii o poate constitui deplasare pe rute ocolitoare cu marimea traseului de parcurs.

  1. Recepţia produelor este etapa în care pot apărea cele mai multe litigii.aceste litigii se refera fie la modul in care sa efectuat verificarea în scopul recepţiei fie cel mai adesea la degradari care au aparut în etape premărgătoare recepţiei, pusa in evidenţă la recepţie. Astfel de surse de litigii sunt:
  • Neconcordanţa dinte sortimentul contractat şi atestat deocumentar şi sortimentul real supus recepţie
  • Neoncordanţa dintre calitatea contractată şi calitatea reală a lotului de marfă
  • Neconcordanţa dintre procedeele de verificare a calitaţii de utilizare de furnizor şi cumparator
  • Eterogenitatea calitativă a loturilor de marfă
  1. Depozitarea- poate să genereze degradări calitative dacă nu sunt respectare regulile privind manipularea, amplasarea ori condiţiile de păstrare impuse diferitelor categorii de marfuri.
Modul de urmările a respectării acestor reguli difera in funcţie de locul depozitului in circuitul tehnic al mărfii.
  1. Conditiile in depozite cu ridicata- trebuie sa asigure condiţii care să permită obţinerea proprietăţii produselor cît mai aproape de condiţiile initiale. E necesar ca periodic sa se controleze proprietaţile labile( schimbatoare, instabili) ale loturilor de produse pentru ca sa se poată interveni dacă este necesar pentru prevenirea deteriorărilor.
Dacă beneficiarul pastrază incorect marfurile ori nu poate dovedi ca a respectat condiţiile prescrise pentru păstrare , sau nu respectă obligaţiile care îi revin legate de condiţiile de garanţie el raspunde pentru eventualele degradari a marfii.
  1. Depozitele comerţului cu amănuntul- servesc pentru a păstra pentru perioade relativ scurte în condiţii de obicei greu de dirijat, fluctuante cu posibilitaţi minime de verificare a calitaţii mprfurilor la primirea în depozite. În schimb în comerţul cu amănuntul are loc o examinare a fiecarei unităţi de produs de cătrew vînzător şi consumator , examinare care scoate la iveală aproape toate vicile aparente. Cele mai fregvente expertize merceologice care privesc circuitul tehnico economic al mărfii se referă la recepţia, păstrarea, depozitarea şi transportul produselor .

Expertiză mărfurilor falsificate-
  1. obiectul acestor expertize constă în stabilirea existenţei falsului a modalităţii de falsificare şi a etapei circuitului economic în care sa produs falsificarea.
  2. Stabilirea calitatii reale a produselor
  3. Estimarea daunelor provocate consumatorilor şi producătorilor de mărfuri afectate de falsificare
Modalităţi de falsificare-
  1. Denaturarea- consta in general prin modificarea materiei prime, retetelor de fabricaţie şi a procederolor tebnologice. Se practică prin reducerea unor produse originale , de calitate superiară existente pe piată prin folosirea partială sau in totalitate a altor materii prime (de calitate inferioara) şi operaţii tehnologice( tehnologii simple cu costuri reduse decit cele specifice produsului respectiv)iar produsele obţinute sunt prezentate ca fiind cele originale.
-Modificarea proportiei normale- a unor componente specifice produselor originale, autentice pentru obţinerea unui produs ( componente cu cost ridicat) şi comercializarea acestuia la aceleş preţ cu cel original în detrimentrul calitaţii
-E xtragerea unor componente naturale valoroase din produse sau materii prime naturale şi valorificarea acestora pe alte căi.
  1. Substituirea : consta în :
  • Inlocuirea unor componenţi cu cost ridicat cu substanţe inactive sau de umplutură cu eficacitate scăzută în utilizare, sau chiar daunatoare pentru consumatori
  • Inlocuirea unor componenţi naturali ai produselor cu componenţi obţinuţi prin procedee chimice, sintetice sau artificiali neadecvaţi din punct de vedere igienico- sanitari, şi prezentarea lor ca fiind naturali
  • Incadrarea intenţională a unor produse de calitate inferioară într- o clasă de calitate superioară( în cazul grupelor de mărfurio care se produc se sortează şi se comercializează pe clase de calitate cu preţuri diferenţiate.

  1. Imitarea : consta în :
  • Realizarea unor ambalaje, etichete, mărci , asemănătoare, cu cele a unor produse de prestigiu, şi utilizarea lor pentru produsele care nu corespund calitativ( produse denaturate, substituite cu produse autentice
  • Aplicarea unor etichete conţinînd specificaţii ca : produs natural, biologic , ecologic, tradiţional pe ambalajele unor produse alimentare ce nu au careacteristici specifice care să justifice aceste denumiri fiind obţinute din agricultura chimizată imitînd doar denumirile produselor autentice şi fiind comercializate la preţurile acestora.
  • Folosirea ilegală aunor denumiri de produse care imită indicaţiile geografice care se acordă şi pot fi folosite numai de către producătorii pentru care aceste indicaţii au fost inregistrate.

  1. De structurare, se realizeaza prin:
  • Demotarea unor produse (mecanisme, aparate, instrumente) in parti componente si comercializarea acestora ca piese de schimb noi.
  • De asamblare sau desamblarea unor produse prin destructurarea unui sistem in 2 sau mai multe componente imbinate sau articulate intr-un subansamblu care se comercializeaza
  1. Reconditionarea, consta in operatia de repidiere a unor produse de folosinta indelungata cu defecte de fabricatie sau care a suferit degradari in timpul transportului si readucerea lor in stare de functionare, fiind apoi comercializate la pretul pietei .
  2. Reconstituirea- consta in restructurarea materiala a unui produs prin recompunerea partilor componente aflate sub forma de fragmente care sunt comercializate apoi ca obiecte originale.
  3. Piratarea- produsele pirate sunt produse care ofera aparenta unor produse autentice fara sa poseda caracteristicile de calitate si durata specifica de utilizare a produselor originale. Piratarea este folosita in domeniul soft, Cd-uri, filmele, cu consecinte asupra drepturilor de proprietate industriala.
Alte modalitati de falsificare:
  • Modificarea termenului de valabilitate real inscris de producator , de ambalaj si comercializarea produselor cu deprecieri calitative si expirarea datei limita de consum la pretul initial al produselor.
  • Modificarea termenului de garantie si comercializarea produselor cu vicii aparute si ascunse.
  • Modificarea denumirii unor marfuri de prestigiu prin suprimarea sau adaugarea unor litere a unui suffix sau a unei cifre pentru a induce in eroare consum neavizati.
Principalii contaminanti:
  1. Contaminanti fizici partide de metalem pietrii si reziduri radioactive.
  2. Contaminanti chimic combinatii ale arseniului, cupru, plumb, mercur .
  3. COntaminanti biologici de origine vegetala sau animal. De origine vegetale cuprind pulbere de alkali
De origine animal – sau de peste sau carne de diferite vietati oceanice.

Comentarii